Kerk-zijn waar twintigers zijn

Boek: Bottom-up kerk Zijn waar twintigers zijn

Tabitha van Krimpen vraagt in dit boek aandacht voor haar eigen generatie, de twintigers. Hoe beleven zij de kerk en het geloof? Wat verlangen zij en hoe zouden zij de kerk gestalte willen geven? Volgens van Krimpen botst de manier van leven en denken van twintigers enorm met de logge, bureaucratische gestalte die de Protestantse Kerk in Nederland veelal aanneemt.

‘De kerk moet zich niet langer focussen op de vraag: ‘Hoe kunnen wij meer mensen betrekken bij wat we doen?’, maar: ‘Hoe kunnen wij aanwezig zijn op de plekken waar jonge mensen zijn?

Van Krimpen noemt dit bottom-uptheologie.

Tabitha van Krimpen is opgeleid als theoloog en bedrijfskundige, en dit laatste merk je ook in haar boek. Ze bekijkt de kerk behalve theologisch ook heel nuchter als een organisatie, met de eigen dynamiek die dat met zich meebrengt. Zoals alle goede organisaties zich moeten afvragen of hun structuren nog wel werken voor jonge mensen, zo moet de kerk dat ook.

Tabitha van Krimpens betoog is gewoon sympathiek. Haar beschrijving van de leefwereld en vragen van twintigers is gedegen en herkenbaar en met name waar het boek een soort organisatie-filosofisch karakter krijgt, is het echt interessant. En dat de kerk een suffe, irrelevante club is terwijl ze goud in handen heeft: schreeuw het gerust van de daken. Zo eindigt de recensie van haar boek in Trouw.

Voor een interview kunt u Trouw ook nalezen.
Zie ook Bottom-up kerk – Tabitha van Krimpen

Boek: Bottom-up kerk Zijn waar twintigers zijn
Tabitha van Krimpen
KokBoekencentrum,
192 blz., € 20,-

In het boek lees je:

  • Wat ik bedoel met bottom-up theologie
  • Wat twintigers belangrijk vinden in de kerk en daarbuiten
  • Hoe een kerk eruit kan zien waarin iedereen mee doet
  • Welke transformatie nodig is om een bottom-up kerk te worden
  • Prikkelende ideeën voor jouw kerk om beter aan te sluiten bij twintigers en mensen in jouw wijk of buurt.

Met jouw kerk of organisatie aan de slag met het boek? Nodig Tabitha uit voor een bottom-up bijeenkomst of lezing!

Ik ga graag met kerken en organisaties in gesprek over wat de ideeën uit mijn boek voor hen kunnen betekenen. Of het nu gaat om een lezing over de inhoud van het boek, een inspiratiesessie met gemeenteleden, of het uitdenken van nieuwe vormen die passen bij jouw context; het kan allemaal!
Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden.
info@tabithavankrimpen.nl


Tabitha van Krimpen (1998, Woudenberg) is afgestudeerd bedrijfskundige (MSc) en theoloog. Ze behaalde de bachelors Bedrijfskunde en ook Theologie (Cum Laude) aan de Radboud Universiteit. De master ‘Leadership & Change Management’ behaalde ze aan de Vrije Universiteit. Momenteel volgt ze de master Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam. Van nov ’21 tot nov ’22 was ze de Jonge Theoloog des Vaderlands.