Jacques Uitterlinde: verknocht aan de Waalse Kerk

Een glaasje bubbels in een Franse kerktuin. Daarmee begon ooit zijn liefde voor de Franstalige protestantse kerk. Nu zet Jacques Uitterlinde (73) zich al jarenlang met hart en ziel in voor de Waalse Kerk. In zijn gemeente in Dordrecht-Breda én op landelijk niveau.

“Ik tutoyeer je maar meteen, als je dat goed vindt. Dat is bij ons gebruikelijk”, zegt Jacques Uitterlinde, terwijl hij iets na elven het gebouw van de Lutherse Kerk inloopt, waar de Waalse gemeente in Dordrecht sinds een aantal jaar haar thuis heeft. “Wil je koffie of thee? En heb je eigenlijk een eindtijd voor dit gesprek in gedachten? Ik heb de tijd, ik heb pas vanavond om acht uur een vergadering.”

Luiken open

Onder de kroonluchter in de kerkenraadskamer steekt Uitterlinde van wal. Het is min of meer bij toeval dat hij in 1993 betrokken raakt bij de Waalse gemeente. “Ik was net verhuisd naar het centrum van Dordrecht en had nog geen gemeente gevonden waar ik me thuis voelde. Op een zondagochtend zag ik achter ons huis …

LEES VERDER OP: https://petrus.protestantsekerk.nl/artikel/jacques-uitterlinde-pleitbezorger-vol-verhalen