3x Jesus in de film – PASSIE EN VERZET

Zondag 2 april 2023
Agnus Dei-kerk, Julianalaan 12, Waalre
Aanvang 12.30 uur

Il vangelico secondo Matteo
In de film volgde regisseur Pier Paolo Pasolini de tekst van het evangelie van Mattheüs en zette deze in scene met behulp van de inwoners van de Zuid-Italiaanse stad Matera.
Zijn keuze leverde een indringende film op, uitgevoerd in zwart-wit, waarin hij de kijker meevoert door landschappen die ons terug brengen naar de tijd van Jezus.
Naast de dialogen uit het evangelie vertellen de vele close-ups het verhaal zwijgend, ondersteund door de muziek van Bach.
De film was een experiment voor de katholieke kerk, direct na het Tweede Vaticaans Concilie, waarbij gezocht werd na nieuwe vormen om het evangelie te vertellen.

Das neue Evangelium
In de film keert theatermaker Milo Rau terug naar Matera, de plaats waar Pasolini zijn film heeft gedraaid. Zijn doel is tot een remake van diens film te komen, maar nu met de nieuwe bewoners van de streek: Afrikaanse vluchtelingen die de overkant hebben gehaald maar niet verder mogen reizen.
Rau toont in das neue Evangelium deze remake, maar belicht tevens het maakproces van zijn eigen film. Daarin ontwikkelt zich een derde lijn waarbij de opstand van de vluchtelingen tegen de arbeidsomstandigheden zichtbaar wordt. Het levert een film op met een documentair karakter die een eerbetoon aan Pasolini wil zijn, maar tegelijkertijd meer is dan dat: Rau stelt de vraag naar de actualiteit van het evangelie aan de rand van Europa.

Jésus de Montréal
Deze film van Denys Arcand zoekt ook naar de actualiteit van het verhaal van Jezus, maar doet dit op een andere manier. Een groep acteurs krijgt van de bisschop van Montréal de opdracht het passiespel te moderniseren dat al 35 jaar lang is opgevoerd. Hem staat een kleine aanpassing van het stuk voor ogen, maar de acteurs nemen de vrijheid op zoek te gaan naar hun eigen interpretatie. Wie heeft zeggenschap over het evangelie als het gaat om de vertolking van het verhaal? En hoe ver gaat artistieke vrijheid? Arcand onderzoekt het en komt tot een verrassend einde.

Programma:
12:30 – Inloop
13:00 – Film 1: Il vangelico secondo Matteo
14:15 – Pauze
14:40 – Vervolg Il vangelico secondo Matteo
16:00 – Pauze
16:15 – Film 2: Das neue Evangelium
18:15 – Gezamenlijke maaltijd
19:30 – Film 3: Jésus de Montréal
21:30 – Nazit met koffie en thee

Opgave :
De entree voor de films is €10, daarvoor hebt u toegang tot alle films.
Tussendoor mee-eten kan ook, er wordt heerlijk vegetarisch gekookt: voor €5 mag u aanschuiven.
Voor zowel films als maaltijd graag vooraf reserveren.
Dat kan door een mail te sturen naar FilmADkerk@gmail.com

Wij hopen u te zien op zondag 2 april.
De oecumenische filmwerkgroep

Download hier de poster van de filmmiddag:  FLYER-filmfestival-print