Filmfestival WAAR HET STIL WORDT

Na de eerste succesvolle filmzondag vorig jaar volgt komende Palmzondag 24 maart een tweede editie met als titel: Waar het stil wordt. Drie films die gekenmerkt worden door stilte en overgave.

ZONDAG 24 MAART – Agnus Dei-kerk Waalre

Over de films

The Red Turtle
De eerste film is The Red Turtle (2016), een Japanse animatiefilm van de hand van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit. De film vertelt het verhaal van een man die aanspoelt op een onbewoond eiland. Om terug te keren naar de bewoonde wereld doet hij verschillende pogingen om met een vlot van het eiland weg te komen. Alle keren misslukken, maar bij de laatste mislukte poging komt hij in aanvaring met een rode schildpad. Vanaf dat moment lopen droom en realiteit door elkaar. Het komt tot een stille aanvaarding van zijn lot, het verlangen naar de wereld buiten het eiland verdwijnt.
De film werd in 2017 genomineerd voor een Oscar voor de beste animatiefilm.

Adam, waar ben je?
De tweede film Adam, waar ben je? (2023) is een documentaire over het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. De film is al in tien landen uitgebracht en nu ook in Nederland te zien, Nederlands ondertiteld. Het is een uitzonderlijke, visueel rijke en unieke beschouwende documentaire over de monniken en hun leven in een wereld die niet beheerst wordt door de klok. Prachtige beelden van de natuur, de ritmes van de seizoenen en de toewijding van de monniken, hun beproevingen, pijn en is een bijzonder filmproject van Oekraïense producer Alexander Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko.

Touching Infinity
De derde en laatste film is ook een documentaire: Touching Infinity (2020) van de Belgische maakster Griet Teck. Zij volgt de gang naar het levenseinde van drie personen: Rebecca, Fernand en Delphine. Het sterven is een deel van hun dagelijkse leven geworden. Voorbij de angst en het verdriet, nemen zij ons mee op een tocht, gedragen door liefde, dankbaarheid en diepe verbondenheid.
Zonder voorbij te gaan aan de ernst, is Touching Infinity een film van hoop en lichtheid tijdens deze laatste groeifase van het leven.

Programma

  • 14.30 – The Red Turtle
  • 16.30 – Adam, waar ben je? Aansluitend interview met de maker Oleksandr Plyska
  • 18.15 – Maaltijd
  • 19.45 – Touching Infinity. Aansluitend gelegenheid tot nagesprek.

Reserveren
De toegangsprijs voor de films is € 10,00.
Daarvoor krijg je toegang tot alle films.
Tussendoor ben je van harte welkom bij de gezamenlijke maaltijd. Er wordt heerlijk vegetarisch gekookt, voor € 5 mag je aanschuiven.
Voor zowel de films als de maaltijd graag vooraf reserveren.
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar:
filmadkerk@gmail.com

Agnus Dei-kerk
Kon. Julianalaan 12, 5582 JV Waalre

Flyer van het filmfestival: FLYER-waar-het-stil-wordt