‘Meneer Pastoor’ – Hoe een Limburgse pastoor wordt opgevolgd door twee Indonesische dertiger

Een mooie liefdevol gemaakte documentaire over een Limburgse pastoor op tv.
van harte aanbevolen – ds. Marco Luijk

Uitzending: donderdag 30 maart om 22.15 uur op NPO 2

Meer dan veertig jaar lang stond pastoor John van Oss (83) aan het roer van de parochies in Schimmert en Gernhout, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Nu John 83 jaar is, is het tijd voor een welverdiend pensioen. De twee paters die hem gaan opvolgen zijn vijftig jaar jonger en zijn geboren en getogen op het eiland Flores in Indonesië: Stefan Musanai en Charles Leta. In deze documentaire van filmmaker Gabrielle Provaas ontdek je dat de opvolging van John niet zonder slag of stoot verloopt.

Pastoor John van Oss en pater Stefan Musanai tijdens het communiefeest in 2021

Pastoor Van Oss is zeer geliefd en daarom niet makkelijk te vervangen. Hij vindt het moeilijk om na al die jaren afscheid te nemen van het pastoor-zijn en het zorgen voor zijn dorpsgenoten. De opvolgers, Stefan en Charles uit Indonesië, moeten het vertrouwen zien te winnen van het hechte dorp. Omdat ze uit Indonesië komen, moeten ze nog Nederlands leren. En dat niet alleen: lukt het ze om ook het Limburgs dialect onder de knie te krijgen? En plotseling ontstaat een nog grotere uitdaging, want tijdens de overdracht breekt corona uit…

Wereldkerk

Stefan Musanai en Charles Leta

Dat het juist twee paters uit Indonesië zijn die meneer pastoor opvolgen, is nog nooit eerder voorgekomen. Vanuit talloze kerkdorpjes zoals Schimmert werden Nederlandse paters in de vorige eeuw jarenlang uitgezonden naar verre bestemmingen als Indonesië. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid: christenen vanuit de rest van de wereld kleuren steeds meer het christendom in het minder christelijk wordende Nederland.

Geboortegrond

Filmmaakster Gabrielle Provaas, geboren en getogen in Schimmert, keert voor deze documentaire terug naar haar geboortedorp. Ruim twee jaar lang volgt ze de hoofdpersonen en de kerkelijke vrijwilligers om hen heen. Op kleurrijke wijze brengt ze haar Limburg in beeld: vol heuvels en glooiende velden, kerkjes en blaaskapellen, met carnaval en een processie.

Meneer Pastoor en pater Charles bereiden de mis voor in de pastorie.