Inspiratiefestival Terschelling 2023 

Ongeveer 900 mensen deden mee met het inspiratiefestival op Terschelling. Van 20 tot 22 oktober 2023 konden zij zestig, zeventig verschillende programma’s volgen op het Waddeneiland.
Het is een ideaal festival voor actieve mensen in de kerk die nieuwe ideeën willen opdoen.
Op de website van collega Klaas van der Kamp staat een foto-impressie met op enkele onderdelen een verdieping om meer tekst te lezen. 
Zie: Inspiratiefestival 2023 Terschelling / 2023 / Nieuws | klaasvanderkamp.nl

 

Classispredikant Marco Luijk met zijn echtgenote Marianne Verkerk. Op de achtergrond Arjan Broers die vertelde over ‘De beste helft’.

Het is even schakelen voor festivalcoördinator Mathilde de Graaff, tevens predikant van de Protestantse Gemeente ET-10 op het eiland.

,,De hele dag loop ik bij wijze van spreken met een dweil alle festivallocaties af en dan horen we net dat er botenuitval is tussen half een en half zes als gevolg van extreem laag water.”
Net op de dag dat zo’n negenhonderd kerkelijk vrijwilligers naar Terschelling komen om het vierde oecumenische Inspiratiefestival te bezoeken.
Verbinding, verdieping en vernieuwing, dat is waar het volgens de eilander predikant om draait tijdens het festival dat op heel Terschelling plaatsvindt en waarbij alle kerken van ‘s ochtends vroeg tot middernacht geopend zijn.

Het evenement staat open voor iedereen maar trekt vooral vrijwilligers uit de kerken of die in wijken en buurten actief zijn op het gebied van zingeving.
Het programma zit bomvol concerten, optredens, wandelingen, boekpresentaties, meditaties, tentoonstellingen en bijvoorbeeld bibliodans.
Dit is dansen en theater op basis van Bijbelverhalen.
Volgens De Graaff draait het programma om beweging en is dat een van de redenen dat het op Terschelling plaatsvindt, waar men kleine afstanden moet wandelen of fietsen om een festivalplek te bereiken. ,,Er is geen verbinding als je niet zelf in beweging komt.”

Veel kerken geven hun vrijwilligers de gelegenheid om in groepjes af te reizen.
Zo zijn er door deze groepen heel wat huisjes gehuurd.
De deelnemers kunnen onder andere kennismaken met het nieuwste onderzoek van de Protestantse Theologische Universiteit over Nieuw Kerkelijk Peil, waarbij plaatselijke kerken onderzoek kunnen laten doen naar de kracht van hun gemeente.
Ook is er veel aandacht voor duurzaamheid.